Struženje

Struženje je postopek oblikovanja izdelka, pri katerim se s procesom odstranjevanja odvečnega materiala ustvarja rotacijske/valjaste oblike. Postopek struženja se veliko uporablja tako v lesni, kot tudi kovinski industriji.

Pri struženju rabimo stroj, ki se imenuje stružnica. V stružnico vpnemo obdelovanec, ki ga rezilo oblikuje z odstranjevanjem odvečnega materiala. Obdelovanec je vnaprej pripravljen kos, ki je pritrjen na stružnico in se z veliko hitrostjo lahko vrti okoli svoje osi. Nož za struženje, ki reže obdelovanec, je običajno točkovno (čeprav poznamo tudi večtočkovne, ki hkrati obdelujejo različne točke obdelovanca) in je tudi pritrjen na samo stružnico. Rezilo se dotakne in zažre v rotirajoč obdelovanec, odstrani odvečno plast materiala in postopoma določi končno želeno obliko izdelka.

Struženje se uporablja za izdelavo rotacijskih, tipično osno simetričnih delov, ki imajo zelo različne oblike, kot so luknje, žlebovi, navoji, zareze, konice, valjasta telesa z različnimi premeri po dolžini in enakomerne stožičaste oblike.

Kosi, ki so v celoti proizvedeni s procesom struženja, so običajno narejeni v omejenih količinah (na primer za prototip, kot so orodja in vijaki izdelani po naročilu). Struženje se pogosto uporablja tudi kot sekundarni proces, pri dodajanju ali izboljšanju lastnosti delov, ki so bili proizvedeni z drugimi procesi.

Zaradi velike natančnosti postopka in zaključnih slojev, ki jih lahko dosežemo s struženjem, je struženje idealno za dodajanje natančnih rotacijskih značilnosti kosu, katerega osnovna oblika je že bila vnaprej narejena.

Osnovni postopek obdelovanja kovin s struženjem v naši delavnici že vrsto let opravljamo natančno in učinkovito.

Kontakt

K in K KOV d.o.o.
Podskrajnik 52 (IC Podskrajnik pri Cerknici.)
1380 CERKNICA

Tel.: +386 1/7096-763
Fax.: +386 1/7096-764
GSM.: +386 41/716-742

e-mail: info@kovinarstvo-klancar.si

Zahtevajte brezplačno ponudbo.

K in K KOV,
proizvodnja kovinskih izdelkov d.o.o.
Podskrajnik 52, 1380 Cerknica
Tel: 01-7096 763
Fax: 01-7096 764
E-mail: info@kovinarstvo-klancar.si

© 2012 - 2024 Vse pravice pridržane